Viktigt innan du reser!

Det är många som reser i ren blindo, utan att ta reda på hur situationen ser ut i det landet man ska resa till, vad som händer inom politiken, vilka vaccinationer som kan vara bra att ta innan och så vidare. Personligen så går säkerheten framför allt, och jag kan ägna flera veckor åt research innan jag beslutar mig för mitt kommande resmål.

Dessvärre är det ju så att mycket händer i vår värld, och även om man som turist sällan utgör ett hot på något vis så finns det risk att hamna i onödiga situationer och draman som man kanske hade kunnat undvika om man hade gett det hela lite mer än en enstaka tanke.

På tv hade de en gång ett inslag där UD gick ut med tips på sådant som är bra att tänka på inför resan. Här nämner de bland annat just detta med att läsa in sig innan resan. Men förutom det så nämner dom även att man ska vara lite mer vaksam än man är i normala fall, och att man ska vara noggrann med att ha med sin korrekta id-handlingar.

En kort kom-ihåg inför resan

  1. Gå in och läs på om den aktuella situationen i landet.
  2. Var vaksam
  3. Se till att du har passet nära till hands
  4. Kolla eventuella risker för smittospridning
  5. Ta kontakt med läkaren för eventuella vaccinationer
  6. Kontrollera var närmaste svenska ambassad finns i landet
  7. Ta med intyg på försäkring om du har detta

Om du har detta med dig så har du garanterat säkrat dig för mycket, även om man aldrig kan gå helt säker från alla tänkbara incidenter som kan ske. Och om det är oroligheter i landet vid tidpunkten för din resa, stanna då hellre hemma och avvakta. Det finns ingen orsak att utsätta för den typ av fara som kan uppstå i andra länder, där du endast befinner sig som turist utan någon koll på lagar, regler och liknande. Resmålet finns kvar. Åk senare istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *