Restips inom den grekiska övärlden

Grekland är ett populärt resmål för en stor bredd av turister. Med sin ö-värld med cirka 6000 olika öar så finns det verkligen något för alla, även om bara lite drygt 200 av dessa öar är bebodda. Vi har varit i Grekland många gånger, men kanske mest på fastlandet eftersom det finns så mycket fascinerande historia att hitta i exempelvis Aten. Men sen såg vi den här artikeln om olika öar, och tänkte att det kunde vara värt att se vad Grekland ö-värld har att bjuda på även historiskt och kulturellt.

Vi har därför satt samman en egen topplista med resmål inom den grekiska ö-världen, som bjuder på lite mer än bara det traditionella solandet och badandet.

 1. Lefkas
  Det här är en väldigt populär och välbesökt ö som har mycket guld att gräva i för den intresserade. Här har man hittat mänskliga lämningar från stenåldern, och även en hel del betydelsefulla gravfynd från bronsåldern. Det finns totalt 5 museer på ön som tillsammans ger ett utbud som sträcker sig från den paleolitiska tiden ända till romartiden. Mest intressant är kyrkomuseet som du hittar i klostret Faneromeni. Där finns bland annat en hel del bysantiska ikoner och andra kyrkliga föremål.
 2. Zakynthos
  Detta är ön som kallas för levantens blomma, och många menar att detta är den vackraste av alla öar. Men ön är också känd för Dionysios Solomos, mannen som skrivit den grekiska nationalsången. Intressant nog så ska denna ö även ha stått under Dionysios beskydd redan under antiken. Här är det absolut mest sevärda ett fantastiskt venetianskt citadell som ligger strax utanför själva stadskärnan. Men det finns fler museer att spana in, även ett som specifikt inriktar sig på Dionysios Solomos
 3. Karpathos
  Det här är en ö som ännu inte blivit lika turistskadad som de övriga öarna. Det mest fantastiska i upplevelseväg på denna ö är hur invånarna håller fast vid sina seder och traditioner, och ett besök på ön ger dig garanterat häftiga inhemska upplevelser. Det är synnerligen ett äkta Grekland man möter på denna ö. Strax utanför staden Menetes finns även ett krigsmonument som är värt en tripp.
 4. Rhodos
  Låt dig inte skrämmas ännu, bara för att Rhodos må vara en riktig turistattraktion. Allt kan bli vad man väljer att göra det till, och den här ön har faktiskt en del värdefulla upplevelser att bjuda på – för den nyfikne. Inne i själva staden bjuds nämligen på massvis av historia, i form av små medeltidsgränder, moskén Hassan Pasha, bysantiska kapell och mycket mer. Du har även Kallitheas naturliga källor som är kända för att rena kropp och själ. Vid platsen finns även ett museum att kika in på.
 5. Santorini
  En väldigt vacker by som kan vara värd att resa till bara för vyerna. Men ön har i sig även en fascinerande historia, och formen är ett resultat av ett vulkanutbrott på ön för flera tusen år sedan. Det sägs att staden ska ha legad gömd under aska under en lång tid därefter. Passa på att besöka Thera. Här kan du se de antika ruinerna i Mesa Vuono, den antika teatern och ett tempel som rest i Dionysios ära.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *